Anders Portugal

Portugal heeft veel te bieden, van rijke natuurgebieden met hoge bergtoppen tot authentieke dorpen waar je geen toerist tegen zult komen. Beklim een hoge brug, struin door de oudste boekhandel van de wereld, eet verse sardientjes en ga heerlijk skiën. Lees hieronder meer over de mooiste bezienswaardigheden van Portugal en doe alvast inspiratie op voor je volgende reis!

Bezoek de tuinen van Quinta da Regaleira

In het prachtige gebied aan de westkust van Portugal, het Serra de Sintra, niet al te ver van Lissabon lieten de koningen en heersers hun kastelen bouwen. In Sintra vind je maar liefst drie imposante kastelen en nog een vijftal kleinere. Ze zijn allemaal anders qua bouwstijl en uiterlijk. Het meest opvallende is het Palacio Nacional de Pena. Het torent hoog uit boven het landschap met de gele en rode gebouwen. Bezoeken is mogelijk. Het Palacio National de Sintra is ook schitterend.

Maar mis de tuinen van Quinta da Regaleira vooral niet. Het paleis is namelijk omgeven door een grote tuin vol grotten, rivieren en kleine bouwwerken. Alles in deze tuin is gebouwd met een achterliggende boodschap. Zo heb je een grote wenteltrap die de dood symboliseert. Deze lange trap leidt je vervolgens naar een prachtige tuin die de wedergeboorte en de ingang naar de hemel symboliseert. 

Ontdek de Melkweg in de Alentejo

In het binnenland van Portugal ligt het Alentejo gebied. Hier vind je weinig straat verlichting en is het ’s nachts zo donker dat je ons sterrenstelsel met het blote oog kunt zien. Verblijf in één van de vele authentieke pousada’s en geniet van de rust en de donkere nachten van deze schitterende streek.

Maak een boottocht naar de grotten in de Algarve

De Algarve is het meest zuidelijke gedeelte van Portugal, zeer geschikt om je zomervakantie door te brengen. De goudgele stranden worden afgewisseld met prachtige rotsen en grotten. De bekendste en meest bijzondere grot is de Benagil- grot die een opening aan de bovenkant heeft. Het is prachtig om vanaf het water er doorheen te kijken en zeer instawaardig. Op diverse plekken kun je op de boot stappen om de kust te zien vanaf de zee en misschien spot je onderweg wel dolfijnen. Tip! kies voor een kleine RIB boot. Deze kan de grotten namelijk daadwerkelijk in.

Watersporten bij Ferreira do Zêzere

Ferreira do Zêzere ligt tussen een groot bosgebied en de rivier Zêzere, die hier verandert in een groot meer bij de stuwdam Barragem do Castelo de Bode. De plek is populair bij Portugezen maar toeristen zul je er niet veel tegenkomen. In het meer worden allerlei soorten watersporten beoefend. De omgeving van het meer is erg mooi. Het beste ontdek je deze omgeving per (huur)auto. Er zijn hier ook veel kleine authentieke dorpjes.

Eet sardientjes en beklim een brug in Porto

Ribeira is dé wijk om te vertoeven in Porto. De smalle straatjes zijn bezaaid met levendige bars en restaurantjes. Lunch aan de rivier de Douro. Kies zoals de Portugezen zelf voor verse sardientjes. Daarna stap je in één van de boten aan de kade voor een vaartocht over de rivier onder de 6 bruggen van Porto door, waaronder de bekende Luis 1. Na afloop stap je uit aan de overkant aan de kade van Vila Nova de Gaia. In één van de vele portkelders geniet je lekker van een portproeverij.

Voor de volgende activiteit moet je geen hoogtevrees hebben. In Porto kun je de Ponte de Arrábida beklimmen. Het is de enige brug in Europa die beklommen kan worden. Je gaat met een gids omhoog en hebt een veiligheidsharnas om. Op het hoogste punt sta je ongeveer 65 meter boven het water. Het is een indrukwekkende klim!

Luisteren naar de Fado in Lissabon

De oudste wijk van Lissabon is Alfama, gelegen op de 7 heuvels tussen de rivier de Taag en Castelo de Sao Jorge. In deze wijk is de wereldberoemde Fado onstaan. Fado is traditionele melancholische volksmuziek. De fadista zingt, begeleid door gitaren en mandolines, liederen over verdriet, de dood of de donkere kant van de liefde. ‘s-Avonds kun je ernaar luisteren in één van de Fadohuizen. Overdag struin je door de wijk of je pakt een elektrische tuktuk om alle heuvels te bezoeken.

Ben je een boekliefhebber? Bezoek dan ook zeker de Livraria Bertrand. Het is het oudste boekwinkel van de wereld, deze bestaat al meer dan 280 jaar. Klik hier voor meer tips voor een stedentrip in Lissabon.

Wandelen in de Serra da Estrala

De Serra da Estrela is zowel de naam van de grootste bergketen op het vasteland van Portugal, als de naam van het bijbehorende natuurpark. De hoogste piek, de berg Torre, is 1993 m hoog. In de zomer kun je hier heerlijk wandelen en vogels spotten, in de winter is het mogelijk om te skiën en snowboarden. Hoge rotsen, mooie rivieren, steile hellingen, gletsjervalleien en veel rust – dit is wat dit gebied te bieden heeft. Je bent hier dicht bij de natuur in haar meest ongerepte vorm.

Modern en historisch in Braga

Heb je Porto en Lissabon wel gezien? Plan dan eens een stedentrip Braga. Deze universiteitsstad in het noorden van het land zit bomvol historische en religieuze monumenten maar is ook erg gemoderniseerd dus jong en oud gaan hier hand in hand. De Sé is zelfs de oudste kathedraal van Portugal. Wie Braga bezoekt mag zeker het Santuário do Bom Jesus niet overslaan. Het monumentaal trappencomplex is omringd door prachtige tuinen met sculpturen. Eenmaal boven is het heerlijk genieten van het adembenemende uitzicht over de stad maar wees gewaarschuwd, het is een pittige klim. Je kunt ook gebruik maken van de kabeltrein.

Bezoek de Joanina bibliotheek van Coimbra

De universiteit van Coimbra is de bekendste en oudste universiteit van Portugal. In 1537 is de universiteit gevestigd in het voormalige paleis van koning Alfonso. Eén van de opmerkelijkste gebouwen is de Biblioteca Joanina. De bibliotheek is de meest rijk gedecoreerde bibliotheek die er in het land is. De wanden zijn versierd met bladgoud op tropisch hout.

Dankzij de trompe l’oeil beschilderingen op de plafonds, lijken deze nog groter en hoger. In de bibliotheek zijn meer dan 300 000 naslagwerken uit de 16e eeuw tot eind 18e eeuw, verdeeld over 3 verdiepingen. Ook de rest van de universiteit is een bezoek waard. Als je een beetje geluk hebt, dan staat het vrouwelijke studentenkoor vlakbij de ingang te zingen!

Foto’s maken in Monsanto

Monsanto is een klein plaatsje met slechts 1200 inwoners. Het historische dorp is enorm fotogeniek. Het is gelegen op de helling van een steile granietberg. De huizen zijn gebouwd tussen, onder en boven enorme rotsen. Een heel bijzonder gezicht!

Wil je graag op vakantie naar Portugal voor een rondreis buiten de gebaande paden, een strandvakantie of een stedentrip? Neem dan contact met mij op!